dinsdag 22 april 2014

Aardbei-citroen ‘kwark’ taart


Dit recept van Vegetus heb ik al in diverse varianten gemaakt. Hier vind je mijn eerste poging, ik stoeide toen nog met de hoeveelheden van de ingrediënten. Hoewel sommige mensen cupmaten juist handig vinden, vind ik afwegen makkelijker, duidelijker.
Deze taart blijft zeker drie dagen goed, wordt zelfs lekkerder na verloop van tijd. Ik gebruikte deze keer een vierkante springvorm.

De koekbodem
1 pakje Verkade Nizza kokosbiscuit (is vegan)
1 eetlepel kokosbloesemsuiker
80 gram sojamargarine
2 eetlepels water


Maal de koekjes tot fijne kruimels. Smelt in een pannetje de margarine en voeg al omscheppend de koekkruimels met de suiker toe, tot alles goed gemengd is. Neem de pan van het vuur, voeg het water toe en roer tot er een kruimelig deeg ontstaat.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van de vierkante springvorm met bakpapier en vet de zijkanten in. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem en strijk glad met de achterkant van een lepel. Zet de vorm in de oven en bak 10 minuten. Maak ondertussen de vulling van de taart.


De vulling
80 g ongeroosterde cashewnoten, enkele uren voorgeweekt in water
80 ml citroensap  (ongeveer 2 citroenen)
1 banaan, in stukjes
1 pakje zijdetofu (400 g)
80 g suiker
2 eetlepels gesmolten kokosolie
4 theelepels maizena
2 theelepels vanille-extract
snufje zout


Pureer de ingrediënten voor de vulling (cashewnoten t/m zout) met de staafmixer tot een mooie gladde massa. Haal de springvorm met de voorgebakken koekjesbodem uit de oven en giet de gepureerde vulling er overheen en strijk glad. Zet de vorm terug in de oven en bak 45 minuten tot de vulling is gestold en aan de randjes goudbruin is geworden. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen terwijl je de glazuurlaag maakt.


Aardbeienglazuur
250 g (diepvries) aardbeien
4-5 eetlepels water
2 eetlepels suiker
1/2 theelepel agar-agar
1/2 theelepel maizena


Doe de agar agar met het water in een pan, verhit langzaam en roer goed tot het opgelost is. Voeg de maïzena, suiker en het fruit toe en breng aan de kook. Laat een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Plet ondertussen de vruchten met je lepel, zodat ze uit elkaar vallen. 
Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart in de bakvorm. Strijk hem een beetje glad en laat hem dan een paar uur afkoelen en opstijven. Zet de afgekoelde taart in de koelkast tot je hem gaat serveren. Haal een mes langs de buitenkant van de taart om hem los te maken uit de vorm. Open de springvorm en snijd de taart in vierkanten.


Variatie met mango:



Of met blauwe bessen:



6 opmerkingen:

  1. Het klinkt en ziet er ongehoord lekker uit deze kwarktaart en die viooltjes er op gewoon schattig. Ik vind dit een leuke en lekkere variant want ik maak ook wel eens gewone kwarktaart met viooltjes in wijngelei er op in het voorjaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oei viooltjes in wijngelei klink ook goed Janneke! Heb je daar een recept van?

      Verwijderen
  2. Ooh lekker zeg! Het water loopt me in de mond :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha Martine, jij weet hoe die smaakt!

      Verwijderen
  3. Susanne Verbeekzondag, april 27, 2014

    Ik heb hem gemaakt en hij was heel mooi gelukt en viel goed in de smaak! 😄 Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen