zaterdag 5 november 2011

No Impact Week 2011Ik vind dat ik wel duurzaam bezig ben, maar als ik op sommige blogs lees wat anderen doen, dan kan het bij mij nog stukken beter. Zoals bij Green Evelien, die heel ver gaat in haar energiezuinige levensstijl. Daar vind ik wel veel inspiratie.
Ik doe mee met de No Impact Week om er achter te komen wat ik nog meer kan. Om weer eens wat bewuster te worden op dat gebied.
Het zal niet echt no impact zijn, een beetje meer low impact.
Sommige dingen gaan me te ver, zoals bijvoorbeeld het vermijden van toiletpapier. Dat ga ik dus niet doen. Maar er zijn altijd zaken die nog beter kunnen.

Omdat sinds de crisis ons inkomen dramatisch daalde hebben we eerst veel dingen aangepakt om geld te besparen en die bleken tevens ook milieuvriendelijker.
Simpele dingen zoals minder lampen aan, bij apparaten met standby de stekker er uittrekken, de thermostaat van de CV lager zetten. We hebben geen auto meer, geen krant en vliegen de laatste jaren niet meer.
Ik neem zelden de roltrap of de lift, om de sportschool uit te sparen, maar bespaar dan dus ook electriciteit.

Wij wonen in de binnenstad in een winkelstraatje, daar hebben we geen groente-afvalinzameling. In de buurt staan wel bakken. Ik had geen zin om met een emmertje schillen naar zo’n bak te lopen en gooide het gewoon in de vuilnisbak. Inmiddel zijn er composteerbare zakjes en nu gaat het groente en fruitafval weer apart. Soms verdween dat zakje toch weer in de vuilnisbak, omdat het te lang lag. Maar we gaan ons leven beteren en wie nu het huis uitgaat krijgt de vraag: Neem je het ‘vieze zakje’ even mee?

Naar de papier- en glasbak is al zo’n ingesleten gewoonte en plastic wordt in onze gemeente 1x per twee weken opgehaald. Toen dat net begon schrok ik van de hoeveelheid die we hadden. Daardoor ben ik er meer op gaan letten en heb nu 1 zak plastic afval per veertien dagen. Dat zou misschien nog wel minder kunnen.
Vroeger had ik wel 1, soms 2 vuilniszakken in de week. Nu is de wekelijkse vuilniszak nog maar voor en kwart gevuld. Dus het gaat wel de goede kant uit.

Voor  een deel koop ik onze voeding bij de natuurwinkel, die zit bij mij in de straat, maar ik koop daar niet alles, dat zou te kostbaar zijn.
Ik kies graag voor biologisch, zonder pesticiden e.d. omdat het lekkerder smaakt en omdat ik denk dat het gezonder is.
Maar ik koop ook veel bij AH, de enige supermarkt hier op loopafstand.
Ik koop meestal groente en fruit van het seizoen en bij voorkeur lokaal.
Ik zal nooit boontjes uit Kenia e.d. kopen, maar avocado ben ik gek op, dus die koop ik dan weer wel. Vaste lezers van mijn blog hebben mijn eerste moestuinervaringen op het dakterras gelezen. Volgend jaar wil ik dat uitbreiden. Het is leuk om je eigen geteelde groente te eten.

Ik ben benieuwd wat er hier veranderd is na deze week. Komende week kan je op dit blog lezen wat ik al deed en wat ik ga doen of veranderen.

Meer info:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten