Ik maak 's morgens vaak een groente/fruit sapje. Zoals vanmorgen van wortel en bleekselderij, wat een heerlijke combinatie is. De biologische winterwortel is heel zoet.
Van het pulp wat over blijft in de sapcentrifuge gaat soms een deel naar de kipjes en het meeste op de composthoop. Dat is eigenlijk zonde, want het zit vol met vezels en vitamientjes.
Je kunt best veel doen met dat pulp, afhankelijk van welke groente of fruit gebruikt is. Bijvoorbeeld muffins of soep van maken.
Ik maak van deze pulp crackers. De eerste keer dat ik deze crackers maakte zat de pulp vol met ‘haren’ van de bleekselderij. Nu snij ik de stengel dwars in kleine stukjes voordat het geperst wordt en dan heb je er geen last van.
Het drogen kan in de oven, maar omdat er veel vocht vrij komt, zou je eigenlijk de ovendeur op een kiertje moeten zetten. Mijn oven gaat dan uit. Sneller gaat het in de magnetron.
De aantallen komen niet erg nauw. Je kunt allerlei zaden en pitten en gebruiken, de variatie is eindeloos. Voor deze crackers gebruikte ik het volgende:
Pulp van ong. halve kilo winterwortel en 1 stengel bleekselderij.
2 el gemalen lijnzaad
1 el chiazaad
1 el sesamzaad
1 el hennepzaad
1 el zonnebloempitjes, grof gehakt
1 el edelgist
½ el sojasaus
¼ tl gemalen kombu
⅛ tl zout
ongeveer 50 ml water
Meng alles met de pulp en giet er de helft water bij. Als het te droog is wat meer.
Laat het een half uurtje afgedekt staan zodat lijnzaad en chia kunnen zwellen.
Dan eventueel nog wat water erbij om goed te kunnen mengen.
Ik knip een bakpapier op maat van de magnetronschaal en smeer het mengsel zo dun mogelijk uit. Is het teveel, dan beter in twee keer. Maak er met de spatel lijnen in, zodat het makkelijk te breken is.
In mijn magnetron droog ik ze in 2x 2 min. op 600 en 3x 2 minuten op 900 watt. Maar let goed op dat ze niet verbranden.
Af laten koelen en in stukken breken. Superlekker om zo te eten of te dippen in hummus. Of als krokantje bij een gerecht.