dinsdag 5 september 2017

Pâté - Empâté



De Petit Filet à l’Americain en de Petit Pâté van de Vegetarische Slager vinden wij ongelooflijk lekker!

Die kleine eenpersoons-porties staan ook heel leuk in een schaaltje bij het ontbijt in mijn bnb.

Maar Mijn Architect vindt ze wel erg lekker en ze verdwijnen als sneeuw voor de zon uit de koelkast.

Nu is de prijs niet heel erg een probleem, hoewel ze niet echt goedkoop zijn. Vijf porties van 24 gram in een zakje kost 2,19 en 2,49. Ook wel veel verpakking. Je hebt een scherp mes of schaar nodig om ze open te maken, bij altijd wordt het altijd een geklieder.
Maar wat meer speelt is dat ze in mijn buurt niet te koop zijn en ik er dus een kwartier voor moet fietsen naar een supermarkt in een andere wijk.

Ik ga het gewoon zelf maken, van kidneybonen ... die hebben al de goede kleur.

Ik heb natuurlijk niet de aroma's en extracten van DVS, maar ik gebruik gewoon heel veel soorten specerijen en kruiden uit mijn kruidenkastje, die heb ik toch staan.
Waarschijnlijk kun je het ook met andere (eigen) favoriete of minder kruiden maken, ik doe het een beetje op de gok, en ik was lekker op dreef.
Ik schrijf wel gelijk op wat ik doe, inmiddels wijzer geworden.

Zo maakte ik het:


1 potje kidneybonen, afgegoten en afgespoeld

100 g gerookte tofu (Taifun)
2 tl olijfolie
2 tl water
 ¼ tl balsamico azijn
1 tl miso
½ tl mosterd
¼ tl zout
snufje gemalen zwarte peper

½ tl uienpoeder

 tl knoflookpoeder
⅛ tl chilipoeder
⅛ tl gerookte paprika
⅛ tl gemalen foelie
⅛ tl gemberpoeder
¼ tl tijm
½ tl oregano
¼ tl marjolein
1 el vers gehakte peterselie

In de keukenmachine, regelmatig proeven of er nog iets mist ... zo werd het wat.
Mijn Architect was enthousiast en noemde het Empâté. Dat blijft de naam!











Geen opmerkingen:

Een reactie posten