zondag 27 november 2016

Seitan broodbeleg


Ik lust graag vleeswaar-achtig beleg op brood. Nu zijn er verschillende soorten en merken te koop, maar het nadeel is dat ze niet allemaal veganistisch zijn omdat er nog steeds ei in wordt gestopt. De Vegetarische Slager heeft twee vegan soorten, maar die vind ik te glibberig. Er bestaan nog wel meer vegan soorten, maar die zijn weer niet te koop in mijn woonplaats.

Als ik vegan vleeswaar op brood wil, moet ik het dus zelf maken. Op de leuke website van The Buddhist Chef vond ik een eenvoudig recept voor seitan.
De recepten van deze site zijn meestal in duidelijke video's te zien, zodat er eigenlijk niets fout kan gaan.

Ingrediënten:

250 g glutenmeel
50 g kikkererwtenmeel
30 g edelgist
1 el smoked paprika
1 el gedroogde tijm
1 el uienpoeder

1 el tomatenpuree
2 el vegan worcestersauce
125 ml sojasaus
375 ml heet water

1 liter groentebouillon van blokjes, 

Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Zet opzij.
Meng de natte ingrediënten in een andere kom.

Voeg beide bij elkaar en kneed ongeveer drie minuten.

Ik deed de rol in een dunne theedoek, i.p.v. de plasticfolie van de site.
Leg deze in de kokende bouillon en laat op zacht vuur een uur garen. Elk kwartier de rol even omdraaien. Na het uur, nog een kwartier laten afkoelen in de bouillon.



Verwijder de theedoek, dep een beetje droog en laat verder afkoelen.
Lekker als plakjes op brood, maar kan ook in stukjes gesneden gebakken worden, bijv. als shoarma.
Blijft in de koelkast een week goed, in de vriezer enkele maanden.