maandag 1 februari 2016

Workshop plantaardig koken Basistechnieken


Gisteren heb ik een workshop gevolgd bij Meta. In deze workshop leerden we de volgende gerechten van soja te maken: saté, seitan, shoarma, eiersalade en tofu- scramble. Daarnaast ook nog mayonaise, knoflooksaus en sinaasappelcake.
De meeste dingen ken ik, maar aan seitan had ik me nog niet gewaagd. Ik had het wel eens kant en klaar gekocht, maar daar werden we niet vrolijk van, niet lekker en vooral duur.
Het is kinderlijk eenvoudig om seitan zelf te maken en zo kun je ook zelf de smaak bepalen.
Binnenkort ga ik met de seitan aan de slag.

Het was een geweldig leuke workshop met een grote groep leuke mensen.
Ik ging ook omdat ik Meta ken, de workshopleidster, en haar leuk vind.
Verder was het een prachtige locatie in een werfkelder in Utrecht.

We werden royaal ontvangen met al veel heerlijks: seitan- en kaasbroodjes. Ook een smaakvolle faux gras, gemaakt op basis van walnoten en linzen, wow!

Vandaag heb ik gelijk de saté gemaakt, van saté stukken, koken in bouillon en daarna opbakken. Net echt, maar dan beter.


Als men soms hoort dat ik iets van soja maak, krijg ik steevast de opmerking dat dat niet gezond is en dat daar al de regenwouden voor gekapt worden. Vooral van mensen die vlees, zuivel èn vaak voedingsmiddelen uit pakjes en zakjes gebruiken. Grote kans dat zij onbewust meer soja binnen krijgen dan ik. Het ligt eraan wie dat tegen me zegt; of ik ga het geduldig uitleggen of ik haal m'n schouders op.
Alles wat je teveel eet is niet goed, alles met mate, is toch een bekend gegeven.
Als ik moet kiezen: vleessaté en koemelk of sojasaté en sojamelk, kies ik toch voor de laatste twee. Maar er is meer keus, er worden nu al vleesvervangers gemaakt van groente of lupine en wat melk betreft is er een onuitputtelijk keus. Dus als iemand nog koemelk gebruikt, snap ik daar niks van.

Wat soja betreft, gefermenteerde soja zou weer beter zijn, zoals miso en tempeh. Het is niet zo simpel allemaal, als je naar meer informatie zoekt op het internet, vind je verschillende visies danwel veel naschrijverij.
Mocht je geïnteresseerd zijn, ik vind dit artikel van Rineke Dijkinga wel informatief.