donderdag 10 november 2016

Cavalo nero


Cavolo Nero is een Italiaanse soort bladkool, zeer decoratief en vooral erg lekker. Het is goed winterhard, lang oogstbaar (vanaf de herfst tot het volgend voorjaar) boordevol vitamines en veelzijdig. 
Ik had hem ook in mijn moestuintje, een jaar geleden, daar heette het palmkool (wat mis ik dat tuintje, zeg).
Vandaag was hij in de aanbieding bij ah, twee halen, een betalen. Wel voorgesneden en nog veel stukken nerf erin. Die haal ik eruit, die gaan morgenochtend in de smoothie.
Ook de biologische kastanjechampignons in de bonus. Samen met wat ik nog in huis had werd het de volgende maaltijd:


Pasta met cavalo nero, met strooisel van geroosterde zonnebloempitjes en edelgist;
Gebakken kastanjechampignons, Zoete aardappel uit de oven en
Burgertjes van vega-gehakt.


Burgertjes van vegagehakt
1 bakje vega gehakt
1 eetl. gemalen lijnzaad, met wat water to een papje geroerd
1 eetl. gesneden zontomaat op olie
1 tl vegan worcestersauce
1 tl mosterd
2 eetl. havermout
2 eetl. panko
1 eetl. bloem
1tl tijm
snufje cayennepeper
scheutje water
zout en peper
(Ik had er ook nog een eetlepel fijngesneden wakame bij gedaan)

Doe alles in de keukenmachine en meng tot een samenhangende massa. Als het te los blijft wat scheutjes water toevoegen.
Vorm er met vochtige handen kleine burgertjes van en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Ik haalde hier zeven  burgertjes uit.
Tien minuten op 200° C, omdraaien en nog eens tien minuten.


Zoete aardappel uit de oven
1 of 2 zoete aardappels (afhankelijk van grootte)
olijfolie
peper en zout

Zoete aardappel wassen, lelijke plekjes wegsnijden en in de lengte in stukken snijden.
In ovenschaal doen en met olie inmasseren en peper en zout toevoegen
20 min. in de oven.
(Kan tegelijk met de burgertjes)


Pasta met cavalo nero
200 g pasta
200 g cavalo nero
1 uitje
1 knoflookteentje
pesto (biologische van ah is vegan)

Pasta koken, afgieten en 1 kop kookwater bewaren.
Uitje en knoflook snipperen en fruiten in olie. Cavallo nero toevoegen en roerbakken. Kookwater erbij gieten en klein kwartiertje laten stoven, of tot de kool gaar is.
Pasta bij de de kool voegen en 1 volle eetlepel pesto er door mengen.


Gebakken kastanjechampignons
1 bakje kastanjechampignons
olijfolie
Snij de champignons in vieren en bak ze in de olie.


Strooisel
Handje zonnebloempitjes roosteren, grof hakken en mengen met edelgist en wat zout en cayennepeper.

Ik heb het geserveerd met een schepje Verse Crème van Wilmersburger. Smullen was het!



En dit was de smoothie de volgende morgen, gemaakt van de nerven van de cavolo nero, met banaan, appel en wat hennepzaadjes, heel lekker.




Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen