donderdag 6 augustus 2015

Vegan Povverd


Van de Groninger Povverd ga ik een plantaardige versie maken. Ik had aquafaba in de diepvries, dat ga ik als eivervanger testen.


1 pak zelfrijzend bakmeel (500 g)
aquafaba (ongeveer 120 ml)
100 gram oerzoet (of gewone suiker)
200 g rozijnen (soms gebruik ik ook wel gedroogde cranberries)
1 tl vanille-extract
1 appel, geschild en in kleine blokjes gesneden
150 ml sojamelk
veganboter om povverdblik in te vetten
haverzemelen (of vegan paneermeel)

Mix de aquafaba schuimig en voeg de suiker toe.

Meng de rozijnen, appelstukjes en vanille-extract door het suikermengsel. 
Voeg het bakmeel in gedeeltes toe en de sojamelk in scheutjes. Het wordt een stevig beslag.

De vorm goed invetten met de boter (gaat met de vingers het beste) en met haverzemelen bestrooien. 
Doe de massa in de povverdvorm en sluit af met de dekstel.

Zet de vorm in een pan met kokend water en laat ongeveer 120-150 minuten zachtjes pruttelen.

Prik na ongeveer twee uur met een breinaald in de povverd, als deze schoon en droog eruit komt is de povverd klaar, anders gewoon nog even door laten garen.

Het duurde bij mij zeker 150 minuten, houd in de gaten of er water verdampt, eventueel bijvullen. 

Op mooi bord storten en in plakken snijden. Serveer met plantaardige boter en bestrooi met kokosbloesemsuiker. 



Hij was goed, hij was lekker, zou ietsiepietsie smeuïger mogen, dus een volgende keer voeg ik nog wat ongezoete appelmoes toe, dat werkt ook prima als eivervanger.

In het kader van consuminderen kwam ik op het idee om de povverd op een oud petroleumstel van de rommelmarkt te maken. In plaats van petroleum gaat er nu lampenolie in, niet duur en stinkt niet.

Omdat het zo langzaam gaat (slow-cooking), werd de povverd nog beter! Je bespaart energie, je hebt een mooi lichtje, het geeft wat warmte en het water zingt zo gezellig.