zondag 17 mei 2015

Oogst uit Rotterdamse moestuin (1)


De eerste krop sla geoogst en wat radijs, spinazie, rucola en raapstelen.


De salade maak ik met de malse sla, radijsjes, tomaat en ui (nog niet uit eigen tuin) en viooltjes (van de composthoop) met een dressing van olie, azijn en kweepeersiroop.


Samen met dunsel en blad van de radijs roerbak ik de spinazie en raapsteeltjes in wat olie samen met lente-ui en knoflook.
We eten het met sobanoedels en een saus van haverroom met knoflook, miso en edelgist, geserveerd op een bedje van rucola en gegarneerd met de uitgedunde paarse mosterd en geroosterde zonnebloempitjes.
Alles is vol van smaak!




Moestuincursus (9)


7 Mei was ik voor het laatst op m'n tuin, meer dan een week geleden. Of aan het werk of andere bezigheden, het kwam er niet van.
Maar vandaag wordt het een aardige dag en geen verplichtingen, dus hup ... de kaplaarzen ingepakt en naar de trein.

Omdat ik vorige keer flink geschoffeld heb, ziet het er nog allemaal redelijk netjes uit,
De sla is hard gegaan, een aantal zijn al oogstbaar. Ik kwam enkele slakken tegen (die bracht ik naar de composthoop) en ook lieveheersbeestjes. Apart dat sommige kroppen meer in trek zijn bij de rovers dan andere. Ik heb geen vogelnet meer op mijn sla.

Gewenste ....
... en ongewenste gasten
Het vogelnet bij de kapucijners en peultjes haal ik ook weg. De planten hechten zich vast aan het net en raken helemaal verward. De peultjes zitten al vol bloemen, de kapucijners beginnen ook. De tuinbonen bloeien dat het een lust is, helaas zag ik al wat zwarte luis (en dus veel mieren) in enkele planten.

De sperziebonen die ik vorige keer gezaaid heb komen al boven de grond.
Wel een vogelnet over de aardbeien gelegd na een tip van een medecursist, de aardbeien zijn nu nog groen, maar als ze straks rood zijn gaan de vogels er mee aan de haal. Op mijn dakterras vind ik dat niet zo erg, daar is het een enkele merel die wat blauwe besjes pikt, maar hier zitten erg veel duiven en kraaien en ik wil ook zelf de kans krijgen om van m'n aardbeien te proeven.


Sommige soorten heb ik veel te dicht opeen gezaaid, zoals radijs, paarse mosterd en wortels. Dat moet dus uitgedund worden. Die wortels … wat een gepriegel, daar heb ik niet zoveel geduld voor.
De radijs gaat makkelijk. Ik heb geleerd dat je dat dunsel niet moet weggooien, kun je gewoon opeten!

De eerste krop sla wordt geoogst! Ik pluk ook alvast een handje rucola, raapsteeltjes en spinazie, gewoon omdat dat zo leuk is. Hier zie je wat ik ervan maakte.




Het was een heerlijke dag op de tuin, met leuk contact met medecursisten (enne, het mag nog wel wat meer regenen).
Maar er moet ook nog ‘gestudeerd’ worden ... over structuur van de bodem, bodemverstoring en -vervuiling.