dinsdag 23 december 2014

Rodekool stamppot



Voor ruim 8 personen

1 rodekool
2 kg kruimige aardappels
2 Jonagold appels
4 rode uien
500 ml rode wijn
olijfolie
stukje foelie, gemalen
1 teen knoflook
verse tijm
peper en zout
2 blaadjes laurier
scheut balsamicoazijn

2 kg (stamppot-) aardappels
scheutje sojamelk

stuk flespompoen
grofgehakte walnoot
peterselie
vinaigrette (van olie, azijn, agavesiroop, mosterd, peper en zout)

Snij de rodekool in smalle reepjes, snij de uien in kleine stukjes, schil de appels en snij in stukjes.
Verhit de olijfolie en smoor de ui, de kool en de appel. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Voeg zout, peper, gemalen foelie, laurierblaadjes, tijm en fijngehakte knoflook toe en roer goed om.
Schenk de wijn erbij, breng aan de kook en laat in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar worden. Laurierblad verwijderen en een scheutje balsamicoazijn toevoegen
Schil de aardappels, snij in stukken en kook ze gaar. Stamp de aardappels fijn met een scheutje olijfolie en sojamelk.
Rodekool toevoegen en alles goed door elkaar mengen.

Snij heel fijne reepjes van een stukje flespompoen. Deze pompoendraadjes mengen met
peterselieblad en de vinaigrette.

Warme stamppot met ijsbolletjestang op borden scheppen en garneren met de pompoendraadjes.
Strooi de stukjes walnoot er om heen en serveer met vegan Paddestoelensaus.