donderdag 20 maart 2014

‘Eet Lekker Mee’ proefjes


Een donderdag met een geheel plantaardige menu, recepten uitproberen voor Eet Lekker Mee-avonden

voor:

tussen:
Torentje van Biet en Knolselderijpuree

hoofd:

na:

Het tussen- en hoofdgerecht zijn geïnspireerd op de recepten van Helinya, zij kookt eens per maand veganistisch in het leuke café Kult in Groningen 
In plaats van bij elkaar besloot ik deze gerechten achter elkaar te serveren.
Omdat ik nog een flespompoen had liggen en de puree daar erg lekker van vond, vulde ik de pastaschelpen daarmee, maar de oorspronkelijke vulling van champignons wil ik ook nog eens maken.
Als je op de gerechten in bovenstaand menu klikt, krijg je de recepten zoals ik ze maakte.

Pastaschelpen gevuld met Pompoenpuree



Grote pastaschelpen (per persoon 5 stuks)
Nigellazaadjes

IJsbergsla, zeer fijngesneden
Bosuitje in ringetjes gesneden
Olijfolie extra vierge
Peper en zout
garnering: jonge wilde blaadjes*

Meng de sla met de ui, olie en peper en zout.
Kook de pastaschelpen gaar en laat uitlekken.

Verdeel de sla over bordjes, vul de schelpen met de pompoenpuree en leg ze op het bedje sla.
Strooi er de nigellazaadjes over en serveer.



*In de potten op mijn dakterras verschijnen alweer piepkleine blaadjes van wilde planten. Vroeger trok ik ze er vaak uit, nu heb ik zelfs brandnetel en zevenblad geplant, wildplukken op eigen dakterras!
Ik speur nu met plezier naar allerlei eetbare blaadjes en ontdekte al hele kleine planten van zevenblad, paardebloem, veldkers en zuring, samen met wat bloemetjes van paarse dovenetel en hondsdraf uit de heemtuin vond ik het een mooie garnering voor dit gerecht. 

Veldkers

Torentje van Biet en Knolselderijpuree


3 niet al te grote rode bieten
1 kleine knolselderij
3 aardappels
1 groentebouillonblokje
1 laurierblaadje
scheutje cashewnotenroom
peper en zout
hazelnoten

Verwarm de oven voor op 175 °C. Verpak de bieten afzonderlijk in aluminiumfolie en pof ze in circa een uur gaar in de oven. Laat de bieten tot handwarm afkoelen in het aluminiumfolie en pel daarna de schil er af. 

Schil de knolselderij en de aardappels, snij in blokjes en kook gaar in water met het bouillonblokje en het laurierblad.
Giet af (bewaar het kookvocht) en stamp tot puree, voeg er kookvocht aan toe om het smeuïg te maken en tot slot wat cashewnotenroom en peper en zout.

Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge pan.

Snij de bieten overdwars in plakjes. Leg het grootste plakje op een bord. Schep daar een lepel puree op, leg hier een kleiner plakje biet op, herhaal dit drie keer en bestrooi met de hazelnootstukjes.