zaterdag 29 november 2014

Room van noten

Sinds ik meer en meer plantaardig kook verbaas ik me steeds meer over het wonder Noot (en zaden en pitjes). Veel te lang alleen maar gezien als wat lekkers om te knabbelen. 

Je kunt er zo ongelofelijk meer mee doen, ze zijn gezond en kunnen allerlei dierlijke voedingsmiddelen vervangen. Noten bevatten goeie vetten, vezels en eiwitten. Daarmee kunnen ze volwaardig vleesvervangen.
Tevens bevatten ze antioxidanten, mineralen en aminozuren. Ze zijn derhalve goed voor hart- en bloedvaten.

Ik gebruik bij voorkeur rauwe, ongebrande en ongezouten noten. Door roosteren gaan weer voedingsstoffen verloren.
Ik week de noten meestal in wat water, omdat je er er dan makkelijk allerlei vervangingen van kan maken, zoals room, crème fraiche e.d. Maar het in de week zetten schijnt ook het beruchte fytinezuur te verwijderen en dus worden ze lichter verteerbaar.

We denken altijd dat noten dikmakers zijn, ja als je bij de TV een zak geroosterde en gezouten nootjes leeg eet …
Maar als planteneter kun je wel wat hebben. Ik maak van noten room, taarten, sauzen enz. en kom geen grammetje aan!

Cashewnotenroom of -crème fraiche
100 g Rauwe cashewnoten (een paar uur of een nacht geweekt, afgegoten en afgespoeld)

Doe ze in de blender en schenk water erbij tot ze net onder staan. Voeg een theelepel appelciderazijn en een snufje zout toe.
Blender tot een zachte, gladde room. Voor crème fraiche voeg je iets meer appleciderazijn of wat citroensap toe. Proef tot je tevreden bent. Dit blijft zeker een week goed in de koelkast (misschien wel langer, maar dat red ik nooit).
Nu heb je een basis waar je alle kanten mee uit kunt. Met wat edelgist erbij, heb je een 'kaas'sausje.

Van deze room kun je ook peterseliecoulies maken, die ik hier van sojaroom maakte, op deze manier:


Laat de helft van de cashewnotenroom in de blender.

Snij de takjes af van een bosje peterselie. Blancheer de peterselie 10 seconden in ongezouten kokend water. Giet door een zeef en spoel direct af met koud water. Knijp met beide handen al het vocht uit de peterselie.
Voeg dit toe bij de cashewnotenroom in de blender en blend het mooi glad en voilà ... een heerlijke peterseliecoulis.
Hier wat voorbeelden van deze room in de soep:


Komkommersoep 
Pompoensoep
Knolselderijsoep

1 opmerking: