zondag 2 november 2014

Vegan taart, monchoustijl


Dit recept vond ik bij Voedzo: No-bake monchou taart (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)  en het heeft inderdaad wel wat van monchou.
Ik had niet precies dezelfde ingrediënten, dus heb het aangepast naar wat ik in huis had.
Omdat mijn rijststroop bijna op was heb ik wel suiker toegevoegd.

1. De bodem

100 gram amandelen
100 gram walnoten
150 gram dadels
1 tl koekkruiden

Hak de noten en dadels met de kruiden fijn in de keukenmachine. Verdeel dit mengsel op de bodem van een taartvorm en duw deze aan met je vingers of de bolle kant van een lepel. Plaats in de koelkast.


2. De vulling

150 gram cashewnoten, 75 gram hennepzaad en 75 gram zonnebloempitten (4 uur geweekt) 
100 gram kokosolie (gesmolten)
100 gram santen (gesmolten)
100 ml kokosmelk
1 tl vanille-extract
2 eetl. rijststroop
3 eetl. poedersuiker
sap van één citroen

Giet de noten en zaden af, spoel af en doe in de keukenmachine. Voeg alle andere ingrediënten toe en laat draaien tot een smeuïge massa. Proef of het zoet genoeg is.
Schep het mengsel op de bodem, strijk glad en zet weer een uurtje terug in de koelkast. 



3. De glazuurlaag 

250 g diepvries bosvruchten
4-5 eetlepels water
2 eetlepels suiker
1 theelepel agar-agar
1/2 theelepel maizena

Doe de agar-agar met het water in een pan, verhit langzaam en roer goed tot het opgelost is. Voeg de maïzena, suiker en het fruit toe en breng aan de kook. Laat een minuut of vijf zachtjes doorkoken. Plet ondertussen de vruchten met je lepel, zodat ze wat uit elkaar vallen. 
Haal de gekookte glazuur van het vuur en giet hem over de taart. Laat afkoelen en opstijven. Plaats nog zeker drie uur in de koelkast.

Snij in punten en serveer met een lepel opgeklopte sojaslagroom.



Of maak een vierkante, ook leuk:



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen