zondag 19 oktober 2014

Aardperen

In januari van dit jaar heb ik 4 aardpeerknolletjes in de grond gestopt. 
In juni zijn ze bijna een halve meter hoog, het gaat prima samen in de teil met de tuinboontjes.

Als alle tuinbonen geoogst zijn, vervang ik ze door een rudbeckia, die zal wel mooi passen bij de aardperen als ze bloeien.


Het duurt wel lang tot ze gaan bloeien, die aardperen, in hoogte gaan ze al aardig richting de 2 meter. Als er eindelijk knoppen verschijnen kan ik bijna niet wachten tot ze opengaan. Rond 21 september is het zover!
Ik vind ze prachtig. Ze bloeien tot halverwege oktober.

Als ze helemaal bruin zijn, ga ik nieuwsgierig graven en haal er een mandje vol nieuwe aardperen uit. Dat is zo leuk, met dit begonnen:


en negen maanden later dit:We gaan ze vandaag gelijk eten, verser kan niet! Ik rooster ze knapperig in de oven en ze smaken goddelijk.Wat een hoop plezier van wat eenvoudige knolletjes!

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Ik wil volgend jaar ook weer wat meer eetbare dingen gaan kweken in onze balkonpotten, in plaats van alleen bloemen. Als de eetbare dingen dan ook nog mooie bloemen hebben is het helemaal goed natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, hè, ik had deze aardperen gewoon bij de natuurwinkel gekocht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo te zien heb je ze alleen afgeboend? Niet geschild ofzo? Ik heb ook een rijtje staan, ze hebben mooi gebloeid en de stengels zijn zwart geworden. Ik kan nu dus ook oogsten - ze zeggen dat je wat je niet nodig hebt het best in de grond kunt laten zitten...
  Ik hoor ook dat gevoelige darmen wat protesteren na het eten ervan. Wat is jullie ervaring?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Zem, ik heb ze alleen afgeboend en ik heb er ook wat in de grond laten zitten voor volgend jaar. Ze bevatten inuline dat schijnt winderigheid te kunnen veroorzaken. Wij hadden niet meer of minder last dan normaal :).
   Hier nog leuke info:
   http://www.eetbare-tuin.info/bio-groenten/aardpeer-knolgewas-topinambour-inuline-diabetes/index.html

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de link. Ik ga ze ook proberen. En het volgend jaar ga ik ze in een grote pot of teil zetten, zoals jij. Mijn zijtuintje dreigt iets te veel van deze enthousiastelingen te krijgen...

   Verwijderen