woensdag 19 februari 2014

Spinazie-polenta-taart met cashewsaus


Dit is een supermakkelijk en (supergoedkoop) gerecht van het leuke blog De Plantaardige Keuken.
Ik heb dit al twee keer eerder gemaakt en nu weer, bestemd voor het diner morgen in m'n community ‘Eet Lekker Mee’. De eerste keer was hij een beetje sloppy, waarschijnlijk omdat ik iets te weinig polenta had ... maar de volgende dag was hij steviger geworden. Een dag eerder maken komt de smaak ook wel ten goede vind ik.



Om er een wat andere draai aan te geven heb ik er deze keer een restant pesto en wat zwarte olijven aan toegevoegd. Ook heb ik nu iets minder wortel gebruikt, ik vond het toch iets te zoet.
Ik wil nu vierkante stukken in plaats van punten, en heb zodoende i.p.v. een springvorm een rechthoekige schaal gebruikt, dat ging ook prima. Opwarmen kan onder aluminiumfolie in de oven, of desnoods in de magnetron.


Ingrediënten 

3 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook
200 gram wortel, geraspt
1 pak (450 g) diepvriesspinazie, ontdooid en uitgelekt
1 theelepel cayennepeper
1 blik zwarte bonen, afgespoeld
half potje pesto (de biologische van ah is vegan)
10 zwarte olijven in plakjes gesneden
zout en peper 

1 liter bouillon van 2 groentebouillonblokjes
2 theelepels tijm
225 gram polenta

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een rechthoekige vorm van 25 cm in met 1 eetlepel olie.

Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en fruit de ui 5 minuten. Snij de knoflook fijn en voeg met de wortel toe. Bak nog een paar minuten. Roer dan de spinazie met de cayennepeper erdoor en bak nog 5 minuten. Voeg tenslotte de zwarte bonen toe en verwarm ze mee.

Breng in een andere pan de bouillon met de tijm aan de kook. Zodra het kookt voeg je in gedeeltes, goed roerende, de polenta erdoor. Blijf roeren om klontjes en aanbranden te voorkomen.

Laat polenta ongeveer 10 minuten zachtjes koken en roer dan het groentemengsel erdoor.
Doe het gehele mengsel in de vorm en druk aan tot een platte taart. Zet nog 10 minuten in de oven voor een krokant laagje. 

Ik maakte er een cashewnotensausje bij, ik liet me inspireren door dit recept van Voedzo.nl, iets aangepast aan ingrediënten die ik in huis had. Maar het is net een kaassaus!


Cashewnotensaus

100 g cashewnoten, een uurtje geweekt in wat water
1 teentje knoflook
3 eetl edelgistvlokken
1 tl gedroogde oregano
½ tl kurkuma
1 tl zout
½ tl cayennepeper
sap van een ½ citroen
1 eetl. olijfolie
50 ml sojamelk
50 ml sojaroom

1 ui
scheutje olijfolie

Spoel de cashewnoten af en doe in een mengkom. Voeg alle ingredienten t/m de room erbij en pureer met de staafmixer.
Snijd de ui fijn en bak deze tot die zacht is een wat hete olie in een pan. Voeg de saus toe, zet het vuur zacht en laat het even pruttelen en indikken.
Van wat simpele groenten toch een bijzonder en lekker gerecht! Ben benieuwd wat mijn gasten er morgen van vinden.


En zelfs de derde dag nog lekker:



3 opmerkingen:

  1. Wat kan jij toch goed koken,Angelika.
    En je dient het ook nog eens zo mooi op.

    Groetjes Ans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje Ans ... ‘t is een hobby hè

      Verwijderen

  2. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.be . Adding your blog to
    our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
    your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

    If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.be/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

    I hope to see you there soon!

    BeantwoordenVerwijderen