zaterdag 25 januari 2014

Vogelexcursie Reeuwijkse plassenVandaag met vriendin Y. op vogelexcursie bij de Reeuwijkse plassen, een prachtig gebied, 
ik vergeet nog weleens dat er vlakbij huis zoveel moois te zien is ...


We starten bij het paviljoen aan de surfplas … de groepen van het IVN en Staatsbosbeheer zijn samengevoegd, we zijn met zo'n 35 deelnemers. Terwijl we verzamelen gaan er een paar duikers het water in … brrr.
Sinds twee jaar ligt er een oude lijnbus afgezonken in het onderwaterpark als oefenobject voor de duikvereniging.Rondom de plassen Broekvelden en Vettenbroek verblijven in de winter duizenden vogels.
We zagen smienten, krakeenden, kuifeenden en bergeenden … grauwe ganzen en brandganzen, zilverreiger en nog veel meer … maar ben de namen even kwijt.
Het was een wat sombere grijze dag, het was koud … toch was het een heerlijke wandeling 
van zeker drie uur.De vrijwilligers die zo'n wandeling begeleiden waren weer van die enthousiaste mannen, met veel kennis van zaken en prachtige verhalen.


Halverwege de wandeling hadden we een koffiestop, bij mensen die in dit prachtige gebied wonen en ons ontvingen met koffie en koek onder hun kapschuur. Bij een kruiwagen met een flink vuur konden we opwarmen. Ook mochten we van hun wc gebruikmaken. Bijzonder gastvrij!
Woon ik zo dichtbij … zie ik allerlei, voor mij,  ‘nieuwe’ dingen zoals een weggetje genaamd Abessinië (naamsverklaring) en een prachtig cortenstalen vogelkijkscherm, gebouwd op de fundering van het voormalige gemaal aan de Bosmankade.Na afloop nog een kop soep eten bij het paviljoen … het was een super zaterdagochtend!


5 opmerkingen:

 1. Dat het leuk en leerzaam was,dat proef je helemaal uit je verslag.
  Dankjewel dat we even mee mochten lopen.

  Groetjes Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje Ans, ik ga dit soort dingen weer vaker doen ... weer of geen weer ... ben het binnenzitten zat!

   Verwijderen
 2. Hallo, ik kom hier voor het eerst kijken en zag het Reeuwijkse plassengebied, hier niet zo ver vandaan, dus dat wekte mijn interesse. Jullie hebben een heerlijke wandeling gemaakt. Toen keek ik verder op je blog en kwam zoveel heerlijke gerechten tegen, ik ga je gelijk volgen.
  Groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Janneke, leuk ... ga ik ook eens even jouw blog bekijken!

   Verwijderen
 3. Ha ja Angelika, vaak is het verrassend wat je vlak bij huis allemaal aan moois kunt zien en ontdekken. Zo'n excursie is dan vaak een mooie eye-opener.
  Mooi gebied daar en water trekt natuurlijk veel dieren aan, dus altijd wel wat te beleven, ook op een koude dag in januari.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen