zaterdag 1 juni 2013

Vegan Challenge

Vandaag begint de zomereditie van de Vegan Challenge, een maand lang plantaardig leven. Ik doe deze maand een beetje mee, omdat ik ook nog op vakantie ga vind ik het te ingewikkeld om helemaal mee te doen. Ik eet nu twee dagen in de week plantaardig en ga dat even opvoeren, maar niet te rigoureus.
In november komt er weer een editie Vegan Challenge, dan ben ik van plan om die helemaal mee te doen, zodoende kom ik steeds een stapje verder in het loskomen van de voedingsmiddelen die zoveel leed veroorzaken.

Wat eet je dan op brood - word me vaak gevraagd, en als kaasliefhebber is dat even puzzelen, maar er zijn genoeg lekkere alternatieven.

Vanmiddag maak ik dit broodbeleg, komkommer-cashewnotenspread, in allerlei varianten lekker.


voor vier boterhammen
65 gr ongezouten cashewnoten, een half uurtje geweekt in wat water en afgegoten
een halve komkommer, geschild en fijngeraspt en uitgelekt
een kleine ui, in stukken
1 teentje knoflook
1 eetl. walnotenolie
snufje pittige paprikapoeder, peper en zout

alles in een hoge kom met de staafmixer fijnmaken, royaal op een volkoren desemboterham scheppen.


Vanavond eten we ook een simpel vegan maaltje, recept van de site Vegan Challenge:

Broodje Paddestoelenragout

4 bruine afbakpistolets
50 g plantaardige boter en 50 g kokosolie
100 g bloem
125 ml witte wijn
250 ml sojaroom (Alpro Cuisine)
250 ml groentebouillon
1 ui
1 eetl. olijfolie
250 gram kastanjechampignons
250 gram oesterzwammen
1 theelepel tijm
1 handje verse peterselie
1 theelepel zout
1/2 theelepel peper
2 tomaten in plakjes gesneden


Verhit de oven voor en bak de afbakbroodjes volgens de verpakking af.

Verhit de boter en kokosolie tot vloeibaar en voeg dan de bloem toe. Roer goed door en bak deze roux gedurende 10 minuten, terwijl je regelmatig blijft roeren. Voeg dan de witte wijn, sojaroom en groentebouillon beetje bij beetje toe. Breng zachtjes aan de kook.

Snipper ui en snij champignoons in plakjes, scheur de oesterwammen in reepjes. Verhit in een andere pan de olie en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg paddenstoelen en tijm toe en bak een kleine 10 minuten. Voeg dit samen met de peterselie, zout en peper toe aan de ragout-basis.

Serveer de ragout op de broodjes met de plakjes tomaat.

Dit recept zou voor vier personen zijn, maar zes zou ook nog kunnen.
Wij aten met z'n tweeën, ieder twee broodjes, en voor morgen is er ook nog een ruime hoeveelheid. Erg lekker en past wel bij deze druilerige grijze dag, wat die had meer weg van de herfst dan van de lente!


Sleedoorn


Omdat ik gek ben op 'eten uit de natuur' en daar veel over wil leren had ik me vorig jaar november ingeschreven voor een workshop Sleedoornlikeur maken. Het klonk leuk, samen de sleedoornpruimen plukken en dan de likeur maken. 

De bessen van de sleedoorn, prunus spinosa, noemen we sleedoornpruimen. In Engeland maakt men er sloe gin van.
Slee is een oud woord voor pruim en onze huidige pruimen stammen hiervan af. Ze schijnen overal te groeien, alleen heb ik ze in mijn omgeving nooit gezien. Ik let nu wel op uitbundige witbloeiende struiken.

In het sprookje van Doornroosje heeft waarschijnlijk de sleedoorn model gestaan voor de doornhaag die het kasteel omgaf. Het zijn kleine pruimen met een grote pit, rauw bijna oneetbaar omdat ze zo hard en zuur zijn. Als de vorst erover geweest is worden ze wat minder zuur.

Helaas waren er in 2012 amper sleedoornpruimen, we gingen tijdens de workshop nog wel kijken waar ze groeien en aan welke struiken, maar terug op de workshopplek gebruikten we bessen van vorig jaar uit de diepvries. 
Als je voor de likeur verse sleedoornbessen gebruikt moet je ze allemaal inprikken met een stopnaald. Nu waren ze door het invriezen zacht.
We deden de ontdooide bessen in een fles, daarbij een gelijke hoeveelheid rietsuiker, een kaneelstokje en aanvullen met brandewijn (er werd gebruik gemaakt van het merk Mispelblom). Thuis heb ik er nog een steranijs bijgedaan. In het donker zetten en de komende twee weken elke dag even schudden en na ongeveer drie maanden was het klaar. 

Het was leuk om te doen, het was alleen niet echt een workshop omdat er niks te plukken viel en je alleen maar de ingrediënten in een flesje hoefde te stoppen. Met zelfgeplukte verse bessen had ik het leuker gevonden. De prijs vond ik niet in verhouding, die had beter aangepast kunnen worden. Jammer was het ook dat de koffie in een weggooibekertje werd geserveerd.
Al met al een karige workshop voor 80 euro voor twee personen. Het recept had ik ook van internet kunnen halen. Soms heb je wat pech.

Vandaag heb ik de besjes uit de likeur gezeefd. De likeur is echt overheerlijk geworden, een bijzondere smaak. Eerst fruitig, dan een kruidige afdronk. Hoewel het een erg duur flesje likeur is geworden, genieten doen we er wel van!

Ik heb de sleedoornlikeur wat langer laten trekken, omdat ik de besjes wilde gebruiken voor jam. Ik heb zo lang gewacht tot ik goedkope aardbeien kon kopen.


Met een kersenontpitter heb ik de pitten uit de bessen verwijderd. Twee bakjes schoongemaakte aardbeien heb ik tot 1 kg aangevuld met appel. De bessen erbij en met een beetje water aan de kook gebracht, 400 g suiker toegevoegd en 1 zakje Marmello. Even door laten koken, druppelproef op koud schoteltje en dan in brandschone potjes gegoten.


Hoewel door koken alcohol niet helemaal schijnt te verdwijnen, zal er niet veel meer in de jam zitten. Je proeft het wel, het is een aparte, ongelofelijk lekkere jam geworden.