zondag 13 oktober 2013

Ome Koos 85 jaar

Ome Koos is 85 jaar geworden. De laatste oom van Man's moederskant. We vieren met de zus van Man en haar echtgenoot elk jaar zijn verjaardag in een restaurantje. In verband met de niet zo rooskleurige financiën kokkerel ik deze keer een dineetje bij ons thuis. Wat eigenlijk net zo leuk is, misschien wel leuker en in ieder geval is het budget beter in de hand te houden.

Ik doe mijn best en bedenk een diner wat een ieder aanspreekt. Omdat het herfst is wordt het geheel in een herfstsfeertje.


Ik bak een pompoen-speltbrood wat iedereen altijd heerlijk vind en serveer dit als vegetarische eerste gang, met olijventapenade en boter. 

Mijn broer had een conifeer in zijn tuin omgezaagd en op mijn verzoek heeft hij daar wat plankjes van gezaagd. Hij heeft ze zelfs al voor me gelakt.
Daar serveer ik dit brood op, ziet er erg leuk uit.



De tweede gang is gerookte forel op witte biet met appel-mierikswortelcreme.
De forel is prijsbewust van de l.idl en de witte biet - kende ik helemaal niet - is van de Natuurwinkel.
Ze zijn niet allemaal wit, sommige wat roze, maar niet zo rood als de gangbare. Ze smaken wel hetzelfde, maar minder geklieder. Met een lekkere uiendressing op een bordje rangschikken, wat waterkers erop en daar de vis op
Mierikswortel uit een potje mengen met kleine appelstukjes en slagroom. Echt een super voorgerechtje.




Het hoofdgerecht is vegetarisch gehakt in bladerdeeg, altijd een succesrecept. Het lekkerst is het met rauw gehackt van de Vegetarische slager, maar dat vond ik in deze hoeveelheid te duur en gebruikte twee bakjes van het vegetarische gehakt van AH. Ook goed. Zelfs de vleeseters vonden het erg lekker. Daarbij serveerde ik geroosterde pompoen, gekookte broccoli en gebakken champignons.


Het nagerecht was bavarois volgens dit recept, maar deze keer met duindoornsiroop i.p.v. vlierbloesensiroop. Wel met vlierbloesengelei boven op. Echt heerlijk!
Ik heb het wel weer met gelatine gemaakt, een beetje tegen m'n principes in, dit is niet vegetarisch, maar ik vind mezelf nog niet vaardig genoeg met agar agar. Ik wil daar nog meer mee experimenteren, maar als ik gasten heb ga ik toch voor safe.






Het was al met al een niet ingewikkeld, flexitarisch menu, maar vooral: het was een erg gezellig etentje met ome Koos.

3 opmerkingen:

  1. Wow, dat ziet er fantastisch en heerlijk uit! Wat een prachtig gedekte tafel. Natuurlijk nog van harte gefeliciteerd met Ome Koos!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Angelike,
      Geweldig etentje!
      Ik wilde even kijken naar je "gehakt" in bladerdeeg recept, maar kwam bij een ( overigens heerlijk uitziend) pompoen brood uit.
      Waar vind ik het goede recept?
      groetjes, Franca.

      Verwijderen