woensdag 10 april 2013

Gehakt in bladerdeeg (vegan)


Dit recept maakte ik graag en regelmatig … en ook bij anderen was het favoriet … toen het nog op mijn andere blog stond is het wel 1000 (!) keer bekeken en het staat al heel lang op nr. 1 van de meest populaire berichten.
Op deze blog vind je de dierlijke versie hier.

Nu wij geen vlees meer eten, heb ik er een vegetarische versie van gemaakt. Ik had het al eens eerder met quorn gemaakt, dat was niet verkeerd, maar vandaag heb ik het gemaakt met het vegetarisch gehakt en dat is prima!

In de dierlijke versie werd het gehakt in plakjes rauwe ham gewikkeld.
Ik heb even nagedacht over vervanging van de ham, geblancheerd koolblad of prei of zo, had gekund, maar eigenlijk was het niet nodig, het ging zonder ook prima.

Voor twee personen

250 g vega gehakt
4 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
1 sjalot en 1 teentje knoflook, gesnipperd
peper en zout, en je eigen favoriete kruiden/specerijen om gehakt te kruiden
1 eetlepel mosterd
1 el gemalen lijnzaad, tot een papje geroerd met water
olijfolie
sojamelk


Fruit de ui en de knoflook in de olie, voeg het gehakt toe, met de gewenste kruiden en laat al roerende kort bakken.
Van het vuur af de mosterd er door mengen en het lijnzaadmengsel.
Laat afkoelen, zo mogelijk nog even in de koelkast zetten om het op te laten stijven.
Verwarm de oven voor op 220°C.


Leg de bladerdeegplakjes zo dat er een vierkant van 20 x 20 cm ontstaat, laat ze elkaar net overlappen en druk de randen op elkaar.
Verdeel de lap met de botte kant van het mes in de lengte in drieën zonder het deeg door te snijden. Verdeel de twee buitenste zijden met een mes in schuine reepjes van 1,5 cm breed en bestrijk met sojamelk.


Vouw de bovenste en onderste deegreepjes naar binnen, zodat er een soort bakje met opstaande rand ontstaat.
Schep het gehakt in het midden. Vouw de overige deegreepjes om en om over de rol naar het midden.

Bestrijk met sojamelk en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat in ca. 20 min. goudbruin bakken.



2 opmerkingen:

  1. De mannen hier zijn fan van de vlezige versie maar 'k zal ze eens deze versie laten proeven (zonder dat ze het weten natuurlijk ;), die carnivoren)
    groet

    BeantwoordenVerwijderen