maandag 11 maart 2013

2e Dag No Impact Week 2013 - AfvalGreenpeace
Vandaag staat afval centraal … mijn afval. Ik vind dat ik daar redelijk mee omga. Het kan nog steeds beter, ik koop nog teveel in plastic verpakking, zoals champignons, yoghurt enz. Maar ik word steeds kritischer en minder gemakzuchtig.
Bij losse dingen zoals in een warenhuis, zit je aanschaf vaak heel snel in een zakje, vroeger liet ik het dan maar zo, nu zeg ik dat ik geen zakje hoef en laat de verkoopster het er weer uithalen. 
Als ze het van te voren vragen of ik een zakje wil, geef ik wel altijd een compliment: nee dank je, wat goed dat je het eerst vraagt.
Op de markt bij de groentekraam moet je snel zijn: Doe maar gelijk in m'n tas! Want anders gaat elk enkel stuk in een apart wit plastic zakje. Als ik niet snel genoeg ben, of even niet oplet, laat ik de marktkoopman het weer uit het zakje halen, maar dan moet je wel sterk in je schoenen staan, je kunt een diepe zucht krijgen en men wordt er erg sacherijnig van.
Maar ik dus ook, van al dat plastic. ‘Heeft u wel eens van de plastic soep gehoord?’ vroeg ik laatst. Zegt zo'n slimmerik dat je het ook niet in zee moet gooien.

Verder doe ik het hetzelfde als vorig jaar, maar nog wat strenger. Een komkommer koop ik niet in plastic, bananen ook niet … dat vind ik zo'n onzin.
Maar soms heb je geen keus zoals bij spinazie bijvoorbeeld. Zoals gezegd het kan nog steeds beter, ik lees met bewondering blogs waar geen wasmiddel, shampoo e.d. wordt gekocht, maar allemaal zelfgemaakt. Dat is nog een uitdaging voor me!

Ik heb al jaren geen krant meer en een nee/nee-sticker op de brievenbus, dus we hebben weinig oud papier en glas gaat netjes in de glasbak, dus dat is eigenlijk geen afval meer, denk ik maar grondstof om iets nieuws van te maken. Plastic wordt in onze gemeente ook opgehaald.
Glazen potjes worden voor de homemade jam e.d. bewaard. GFT breng ik naar een bak aan het eind van de straat.
Verder wordt hier niks vervangen tot het versleten of niet meer te repareren is. Zodoende hebben wij nog steeds een stokoude TV en mijn oude nokiamobiel roept veel hilariteit op … maar ja, hij wil maar niet kapot.


Andermans afval is nog steeds een ergernis … dagelijks raap ik wat op in mijn straat, maar ik word helemaal naar van de smerigheid voor mijn deur. Daar liggen steeds vaker peuken, rochels en hondedrollen, dat ben ik echt zat, dat kost me dagelijks wel een paar emmers water.
Schuin onder ons zit een kapper, en de buiten rokende clientèle gooit de peuken voor m'n deur, maar vooral dat gespuug, getverderrie wat goor, ik sta het kokhalzend weg te vegen.
Vandaag dit geknutseld en op de voordeur geplakt … zou het helpen?En dan vraagt NIW nog om vijf dingen op te schrijven waar ik dankbaar voor ben:
 1. Dat ik vandaag op mijn werk mensen weer enthousiast heb gekregen
 2. Dat ik het, ondanks de kou, heerlijk vind om naar werk en weer naar huis te fietsen
 3. En dat ik het 's avonds thuisgekomen lekker warm in huis vind, terwijl het 15°C is …
 4. Dat ik dan samen met mijn man, ondanks alle zorgen, van een wijntje kan genieten
 5. Dat ik zo positief en optimistisch ben ingesteld

5 opmerkingen:

 1. Oh ja, die stokoude tv heb ik ook nog. En veel van de meubels uit mijn tienerkamer hebben ook een zoveelste leven in mijn nieuwe huis. Daarnaast heb ik veel tweedehands meubels. Van die dingen die je vergeet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inmiddels kan onze ouwe tv (jawel een plat model van 9jaar oud alweer)volgens zoonlief echt niet meer, hij kan er nml. niet op streamen en 't is ook geen HD-huppelepup. Ons bevalt ie nog steeds dus zoon moet wachten tot ie de deur uitgaat :)
  En afval??? Ondanks dat 'k er 'altijd' op probeer te letten is 't nog steeds teveul,
  suc6 met de NIW

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super idee no impact week
  Ik doe mee.
  Hier bij ons in het noorden wordt al het afval gescheiden opgehaald.
  Plastic apart(ik heb altijd een heel klein beetje), glas, oud ijzer en blik, groenteafval, (dat gaat bij mij in de compostbak) papier gaat naar de plaatselijke vereniging.
  maar ook de vodden worden meegenomen mijn grijze container staat 1 x in de 2 a 3 maanden bij de straat en dan is hij nog niet vol.
  ik heb ook een ja nee sticker sommige dingen in een dorp kan je niet missen.
  No impact is een heel goed streven ik hoop dat er steeds meer mensen mee gaan doen.
  fijne week groetjes Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar blogje! Ook ik heb een stokoude tv, laatst ging mijn andere stokoude tv kapot, die verving ik door een afdankertje. Voor mij geen breedbeeldschermen. Verbruiken veel stroom en waarom zou ik in vredesnaam een nieuwe kopen als er nog zoveel oude, goede tv's zijn?
  Heb je bij jullie wel een biologische groenteman op de markt? Bij ons niet, dus ik kom er nauwelijks meer. Zo gek dat ook de biologische komkommers bij de supermarkt in een plasticje zitten. Waarom?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooit hadden we een biologische groentekraam, maar die redde het niet hier in Gouda.
   Wij gebruiken zoveel groente en fruit dat ik niet alles biologisch kan bekostigen.

   Verwijderen