donderdag 13 december 2012

Zuurkoolschotel met vegan-worst

Vandaag maakte ik m'n tweede versie voor bij deze simpele vegetarische zuurkoolschotel, waar geen pakje aan te pas komt en voor iedereen makkelijk te maken. Easy peasy zou Jamie zeggen. Ik zal het stapsgewijs illustreren met foto's.


Zuurkoolschotel
vegetarisch, voor vier personen, of in ons geval voor twee personen voor twee dagen

500 g verse zuurkool
1 kilo aardappels
1 rode paprika, in stukjes gesneden
1 sjalot, fijngesnipperd
olijfolie
half bakje vegan spekjes
wat paneermeel
paar eetlepels geraspte vegankaas
plantaardige boter
plantaardige melk
1 tl (gerookte) paprikapoeder

Verwarm de oven voor op 200° C
Kook de geschilde aardappels gaar.
Bak de sjalot en de paprika in wat olie, schuif wat opzij en voeg de vega-spekjes toe en bak knapperig.

Doe de zuurkool in een ovenschaal en verdeel het paprika-spekjesmengsel over de zuurkool.

Als de aardappels gaar zijn stamp ze dan tot een grove puree met een klontje boter en wat plantaardige melk. Breng in een laag aan op de ovenschaal, strijk glad.



Maak een mengsel van paneermeel, geraspte kaas en het paprikapoeder. Verdeel dat over de ovenschotel. Nog wat kleine stukjes boter toevoegen en dan de oven in.
Ongeveer een half uurtje, tot de bovenlaag mooi goudbruin is.



Vegan-worst
Bij deze schotel heb ik ook weer vegan-worst gemaakt, experiment 2.
Ik heb dezelfde ingrediënten als bij experiment 1 gebruikt, maar heb deze keer de bloem vervangen door quinoa, dat ik tot poeder heb gemalen in m'n koffiemolen. daar heb ik ook een gedroogd chilipepertje meegemalen.
Verder heb ik een eetlepel gemalen lijnzaad met water tot papje geroerd, als bindmiddel i.p.v. ei.
Ook heb ik nog fijngesneden stukjes tomaat op olie en geweekte gedroogde paddestoelen extra toegevoegd.
Deze worst was ook weer lekker geworden en goed pittig.
Binnenkort experiment 3 met rookaroma en glutenpoeder.