woensdag 14 november 2012

Pompoenbrood


Niet helemaal volgens de regels zoals ik het van Levine geleerd heb, de bakkersformule is moeilijk na te gaan omdat ik niet weet hoeveel vocht pompoen bevat, maar ik ben dol op pompoen en dit brood maak ik elke herfst weer. Ooit gevonden bij Oetker.
Het lukt toch meestal goed, zo lekker en het blijft lang vers, als het de kans tenminste krijgt.
Je kunt het ook prima invriezen. 


Zo maakte ik het deze keer:
Oven voorverwarmen op 200 °C
350 g tarwebloem
500 g speltbloem
50 g pompoenpitten, gemalen (doe ik in m'n koffiemolen), bewaar wat pompoenpitten om te bestrooien
200 g geraspte pompoen
3 tl zout
2 tl suiker
14 g droge gist
1/2 l lauw water

Meng alle ingrediënten met een houten lepel door elkaar in een kom, voeg in gedeeltes het water toe.
Stort het daarna op je werkvlak en ga kneden. Het is een zeer plakkerig deeg, maar het gaat al knedende minder plakken en krijgt steeds meer samenhang, dus gebruik geen extra bloem.
Ik gebruik deze methode, van Richard Bertinet, hij maakt daar een fougasse, meer daarover vind je hier.

Vorm een bal van het deeg en laat het in een ingevette kom ongeveer een uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Na de eerste rijs het deeg verdelen in twee gelijke stukken. Plet het deeg voorzichtig met de muis van je hand. Vouw 2/3 naar binnen en druk licht aan. Vouw het onderste deel daarover en druk weer aan. Draai het geheel om en vorm het in een ovaal, of doe het zo.


Dek af met ingevet plastic folie en laat nog ongeveer een half uur rijzen. 

Maak er wat snedes in, bestrooi met de rest pompoenpitten en zet onderin de oven, ongeveer 30 - 45 minuten (in de gaten houden).


Laat op een rooster afkoelen, doe er dan gelijk één in de vriezer, want je kan er niet van af blijven en op is op ...





1 opmerking:

  1. Dit kan vast ook wel in de broodbakmachine denk ik? Ziet er HEERLIJK uit!

    BeantwoordenVerwijderen