donderdag 30 augustus 2012

Courgette-tomatenchutney


Vandaag komt een vriendin. Zij brengt tassenvol eigen oogst mee. Met een moestuin en een flinke kas heeft ze een overvloedige oogst.
Tomaten, heel veel, waarvan ook nog groene. Verder courgettes, paprika’s, pepertjes … het houdt niet op. De afgewassen jampotjes alvast in de oven op 100 graden laten drogen.

Groene tomaten zijn giftig - lezen we in het blad Landleven van september 2012.
Maar niet meer als ze gekookt zijn. Groene tomatenjam … hoe klinkt dat … niet zo aantrekkelijk. Maar wel spannend, dus dat gaan we ook nog maken.
We besluiten eerst courgettechutney uit het blad Landleven juli/augustus 2012 te maken:

Als u courgettes al hebt gekookt, gebakken, gevuld, gefrituurd en gegrilld of soep van gemaakt … dan maar inmaken in de vorm van chutney.
Chutney is een zoetzuur mengsel dat past bij vlees en is handig om soep, saus of stoofpotjes op smaak te brengen.
Ingrediënten (voor ongeveer 10 potjes):
1 kg courgettes
1 kg tomaten
1 kg (moes) appels
500 g uien (ik had rode en zoete witte uien)
500 g rozijnen (hebben wij weggelaten, leek ons niet lekker in deze combinatie)
500 g lichte basterdsuiker
750 ml witte wijn of ciderazijn (ik had en mengsel van beide)
250 ml water
1 tl. gedroogde chilivlokken
1 tl. zout
vers gemalen peper
1 tl. gemberpoeder
1 tl. komijnpoeder
10 kruidnagels
3 stukjes foelie
rasp van 1 citroen (wij hadden biologische limoen)
wij voegden nog extra 3 (milde) groene pepertjes toe
(2 zakjes Marmello nr. 2)

Courgettes, tomaten en geschilde appels in kleine blokjes snijden.
We hebben de tomaten ook geschild en de pitjes verwijderd, leek ons niet lekker al die velletje en pitjes. De kruidnagels en foelie wilden we ook niet terugvinden in onze potjes, dus die hebben we in een bundeltje van kaasdoek mee laten trekken, kon je er later zo uitvissen.

Alle ingrediënten in een grote pan en langzaam aan de kook brengen. Op laag vuur 2 tot 3 uur laten pruttelen. Op het petroleumstel gezet, zodat we meer ruimte hadden voor de volgende tomatenjam.
De chutney zou klaar zijn als hij zover ingekookt is dat een door de pan getrokken houten lepel een streep achterlaat. Dat gebeurde na drie uur nog niet, dus voegde ik Marmello geleermiddel toe.
Toen werd het wel lekker dik.


Dan in de schone potjes gieten. De chutney minstens vier weken laten staan, nog liever 12 weken, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Er stond in het tijdschrift niet bij hoe lang je het kunt bewaren, ik ga uit van een half jaar.
Het is een (nu al) ongelofelijk lekkere chutney geworden.


Daarna nog groene tomatenjam en ketchup gemaakt. Toen waren alle meegebrachte tomaten eindelijk op.
Wat was het leuk en louterend om in drukke werkperiodes samen een dag te kokkerellen!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen