vrijdag 29 juni 2012

Risotto met brandnetel en champignons en een bloemensalade


Brandnetels … ik hou wel van deze prikkelende groente. Ze bevatten veel vitamine C, ook A en B en antioxidanten en mineralen. Als je ook geïnteresseerd bent, op de site van Plantaardigheden vind je veel info.

Volgens mijn fijne (jaren 70) boekje over eetbare planten (Hollandse gids voor de eetbare planten in de natuur, Richard Mabey) moet je brandnetel nu niet meer plukken, op blz. 90:
Brandnetels-om-te-eten moeten niet meer geplukt worden na begin juni. Midden zomer worden de bladeren grof, onaangenaam bitter van smaak en werken ze sterk laxerend.

Maar omdat ik al eerder topjes had geplukt maakten diezelfde planten weer nieuwe heldergoene toppen en bloeiden niet. Ook zijn er nog wel kleine jonge planten te vinden.
Ik hou van de kruidige smaak van brandnetels. 


Risotto met Brandnetel
(vegetarisch)
voor twee personen

150 g Arboriorijst
halve rode ui, gesnipperd
1 glas droge witte wijn
1 knoflookteentje, kleingesneden
1 liter tuinkruidenbouilon (van twee blokjes)
125 g kastanjechampignons, in plakjes
een vergiet vol met brandneteltopjes
ongeveer 80 g blauwschimmelkaas (ik had Fourme d’Ambert)
olie (ik gebruikte koolzaadolie, vond ik wel passend)
peper

In koekepan olie verhitten, gesnipperde ui erbij, 1 minuut bakken, champignons  en knoflook meebakken, uit pan scheppen en even opzij zetten.
In zelfde pan nog klein scheutje olie verhitten en rijst toevoegen, roeren tot alle korrels glanzen. Glas witte wijn erbij, laten verdampen
Nu telkens een soeplepel bouillon toevoegen en laten opnemen, op zacht vuur
(duurt ongeveer 20 - 25 minuten) tot de rijst beetgaar is.

Ondertussen de brandneteltoppen in vergiet met kokend water overgieten en uit laten lekken.
In andere pan met scheutje olie brandnetels laten slinken, daarna met staafmixer fijnmaken.

Als de rijst gaar is champignon-uimengsel en de gepureerde brandnetel toevoegen, goed omscheppen.
De blauwschimmelkaas in blokjes toevoegen, en al roerende laten smelten
Tot slot wat peper er over malen (zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillon en de kaas).


Bloemensalade

Daarbij aten we een salade van waterkers, komkommer, kerstomaat en opgefleurd met wat bloemen die ik tijdens de heemtuinwandeling heb geplukt, zoals bloemen van zwarte mosterd, munt, de laatste vlierbloempjes, viooltjes en oostindische kers.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten