donderdag 7 juli 2011

Courgettebrood


Dit gerecht is gebaseerd op Pain du Midi uit een blad ‘Boodschappen’ van juni 1999, met een paar veranderingen. Ik gebruik speltmeel ipv zelfrijzend bakmeel, voeg olijven en pompoenpitten toe.

Een vorm is niet nodig, het ligt op bakpapier op de bakplaat. Ik teken met potlood langs een bord een cirkel, dan is het makkelijker om een mooie ronde vorm te maken. Het is eigenlijk geen echt brood, maar het smaakt prima bij soep of een salade en is makkelijk te maken.




1 sjalot, gesnipperd
bakje vegan spekjes
1 ons zwarte olijven, ontpit en in stukjes gesneden
olie
1 knoflookteen, kleingesneden
200 gram bloem (of speltbloem)
1 theelepel bakpoeder
1 courgette, geraspt (deze was m'n eerste uit eigen oogst)
1 theelepel tijm
100 g geraspte kaas
1 ei
scheutje melk
zout en peper
pompoenpitten

Verwarm de oven voor op 200°c.
(Vega-) spekjes bakken, sjalot en knoflook toevoegen, laten fruiten en af laten koelen.
Meel en bakpoeder in kom mengen met geraspte courgette, tijm, kaas, olijven en spekmengsel.
Ei loskloppen met de melk, 1 theelepel zout en wat peper. Voeg het eimengsel toe en roer goed door.


Schep het deeg op het bakpapier, vorm het rond en strijk glad.
Bestrooi met de pompoenpitten.
Bak het brood in ong. 40 min. gaar en goudbruin. Warm en koud lekker!


Vierkant kan natuurlijk ook