vrijdag 9 december 2011

Chinese kool met ei in currysaus


Een Chinese kool in de Odintas. Het leuke van zo’n groente-abonnement is dat je het dus in huis hebt en het moet gegeten worden. Weinig tijd (en al helemaal geen zin) om boodschappen te doen. Dus wat is er in huis?
Dit is het geworden, een vegetarisch gerecht voor twee personen:

Chinese kool met noedels en ei in currysaus

1 (niet te grote) Chinese kool, in stukken gesneden
1 groene puntpaprika, in kleine stukjes gesneden
een stukje prei, in halve ringetjes
2 hardgekookte eieren
100 g noedels
kokosolie (of olijfolie)


De saus
Een mooie kans om het kruidenlaatje op te schonen:
Er zat nog een rest currypoeder in een potje,
te weinig voor de saus, dus maakte ik zelf een mengsel:

Overal ongeveer een theelepel van:
Kurkuma
Gemalen koriander
Cayennepeper
Mosterdzaad
Karwijzaad
Gemberwortel
Kardemonpoeder
Gemalen koriander
Zout

25 g boter
25 g bloem
1 sjalot, gesnipperd
250 ml bouillon (van een half groentebouillonblokje)
En dat restje currypoeder dus, 
tevens nog een geperst knoflookteentje en een stukje verse gemberwortel, geraspt.

Dit kan je natuurlijk ook naar eigen inzicht samenstellen naar wat je in huis hebt aan specerijen.


Verhit een theelepel kokosolie in een klein koekepannetje en voeg alle specerijen toe, fruit deze al roerend even aan.

Verhit in een wok wat kokosolie en voeg de helft van het specerijenmengsel er aan toe. Voeg de paprika, de prei en de chinese kool toe en roerbak dit met een klein scheutje heet water.

Smelt in een steelpan de boter, voeg de sjalot toe en laat zachtjes smoren (niet kleuren!), voeg de bloem toe en laat zachtjes verder garen.
Giet er de bouillon bij en dan de rest van het gefruite specerijenmengsel, breng aan de kook en dan op laag vuur regelmatig roeren. Voeg indien nodig nog zout toe. Eventueel nog wat currypoeder. Proef tot je tevreden bent.

Kook ondertussen de noedels.
Voeg de noedels toe aan het groentemengsel, voeg wat saus toe, warm nog even door en schep op de borden.
Halveer de gekookte eieren, leg ze bovenop en giet er nog wat saus over.

Eigenlijk was het wel erg lekker! De saus was zacht en pittig tegelijk.
En nu al die lege kruidenpotjes goed afwassen en nieuwe losse specerijen kopen, in kleine hoeveelheden en de datum erop schrijven!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen